Ekoboende på fjället – Igloo!

Ett återvinningsbart hus av snö!
På Haglöfs Arctic Weekend I lördags byggde vi i Haglöfs Adventure Academy igloos för att sova i uppe vid Riksgränsen. Ett klassikt ekoboende med naturens eget byggmaterial, snö!  Man behöver Fogsvans, skyffel och snökniv och ca 40st snöblock som mäter 60cm x 60cm x 30cm.

Team Nordic Trail kör hårt!

Miranda och Fredrik redo!

Fredrik med skyffeln!

Snöblock på G!

 

 

 

 

 

 

För de vana inuiterna tar det ca en timme för två personer att bygga en igloo för en övernattning. För oss i Haglöfs Adventure Academy tog det betydligt längre, 7 timmar! Fast kul var det och humöret var på topp hela tiden.

Hur gör man? Fyra enkla steg och massa tålamod
En igloo byggs som en spiral där snöblocken lutar inåt och låser varandra. Samma princip som arkitekter använt historiskt för att konstruera domer och fantastiska byggnader som än idag håller. Låter otroligt, men det fungerar!

Cirkeln mäts ut

Cirkeln mäts ut

Miranda jobbar på

Steg 1 – Bottenlagret

 

 

 

 

 

 

För att få till spiralen så gör man först en perfekt cirkel med hjälp av två stavar. En som markerar mitten och sen den andra som rithjälp. Viktigt att den som är längst får plats!
Sen lägger man ut blocken längs cirkeln lutandes  inåt. Med hjälp av en snökniv så passar man in blocken mot varandra. Ett kul legobygge!

Ola Skinnarmo

Steg 2 – Första ringen skärs ner

Daniel putsar blocket

Steg 3 – Snöblocken ställs på plats

 

 

 

 

 

 

När det är klart kapar man ner dem så det blir en uppåtgående spiral. Med rätt lutning i sida och inåt så låser blocken mot varandra med ett dovt ljud. Ett ljud som vi lär oss uppskatta, man vet att det vart rätt. Det är tungt och roligt. Snacka om funktionell träning!

Taklocket ska på plats!

Johanna inför sista snöblocket!

Christofer, Fredrik  och Louise

Steg 4 – Ingången

 

 

 

 

 

 

När taklocket  är på plats och igloon klar så kommer nästa utmaning. Personen i igloon måste börja gräva sig utåt djupt ner i marken vid den tänkta ingången. Vi på utsidan gör samma sak från motsatt håll.Det blir som en gång in under iglookanten och sen ett hål rakt upp. Voilá! Klart!

Dubbelrum med extra bädd klar!

Dubbelrum med extra bädd klar!

Igloo

Här ska vi sova!

 

 

 

 

 


Belöningen: Övernatta i igloon!
Vi hann! Fem stycken igloos som rymmer 16 personer. Rektor Ola sover i tält och har koll på området.  När mörkret faller så har vi genomgång om vad som gäller. Varje igloo inreds med renskinnsfällar, liggunderlag och varma sovsäckar.

Det blir en hel del bilder och sen njuter vi av hur de lyser i mörkret mot den mörka himlen med månen som tittar fram. Helt magiskt!

Månen kom fram

Månen kom fram

Dags att sova

Dags att sova

 

 

 

 

 

 

En och en kryper vi in och lägger oss. Att det är trångt är inga problem. Mycket prat, svårt att slappna av och somna. Så många intryck och spiralen lyser som under vattnet när stjärnljuset läcker igenom och vi till slut somnar. Det här ska jag göra igen!

Spiralen

Spiralen

God morgon!

God morgon!

 

 

 

Kommentar? Feed-back? Dela med dig!

%d bloggare gillar detta: