Storm! Lavinfara! – Haglöfs Adventure Academy ut på topptur

Riksgränsen

Riksgränsen

30 sekundmeter och snöfall! vinden piskade från sidan, gick inte att se mer än ett par meter framför mig. Stighudarna satt på, hoppas jag gjort rätt. Brant uppför, stavarna på tok för korta, vid nästa stopp måste jag justera dem. Tummen upp, ”allt ok!”, signalerade vi till varandra. Snabba checker av varandra för att se att inga förfrysningar var på gång. Kalla kinder i snöstorm, då kan det gå fort!

I fredags var det allt annat än optimalt väder för tillresta skidåkare till Riksgränsen / Haglöfs Arctic Weekend som önskade sol och blå himmel. Men för Haglöfs Adventure Academy var det däremot perfekta förhållanden! Totalt var vi 20st som utmanade vädret, 15 deltagare, 3 instruktörer, 1 guide och en fotograf. Vi var i goda händer och skulle få pröva på naturens starka krafter under ordnade former.

Nu ger vi oss ut!

Nu ger vi oss ut!

”Idag spelar det ingen roll om det är pist eller off-pist, det handlar bara om att överleva”, sa vår rektor, Ola Skinnarmo, med sitt breda leende innan vi begav oss iväg. Väl uppe på turens vändpunkt, innan vi åkte ner, fyllde han i med: ”Jag tyckte de sa att det skulle blåsa idag!”. Har man skidat till både Nord- och Sydpolen så har man nog rätt bra koll på läget. Kändes riktigt tryggt!

Ta sig igenom!
Överleva, tänkte jag där vi gick uppför backen i ovädret. Det här var min första topptur, blåste nästan omkull flera gånger. Som det kändes då, förmodligen min sista. Men! Den känslan skulle komma att förändras drastiskt till något helt annat.

Dags att åka ner och vinden fortsatte att utmana oss med snö och sidvind i 30 sekundmeter. Stighudarna åkte av, skidor och pjäxor i läge för utförsåkning. Mitt i snålblåsten med snöfylld hjälm som skulle på så ifrågasatte jag starkt vad jag gett mig in på. Då dök ett citat från Stenmark upp, ”De e bar å åk!”. Helt rätt, Sagt och gjort, vi började åka ner och känslan av ”never again!” byttes ut mot en annan, ”Fasiken vad najs”. Andra i gruppen försvann i snödimman framför och dök upp igen när jag kom ikapp. Kylan var uthärdlig och leendet spred sig.

När det vände!
Vinden gjorde vad den kunde för att få omkull mig, och det var inte lätt, men efteråt när vi åt vår lunch i en fjällstuga kände jag en dragning att det här vill jag göra igen!

Omvänd!!

Omvänd!!

Trygga guider och instruktörer och bra kamrater med en härlig energi och respekt för elementen gjorde den här killen till en omvänd ”topptursmänniska” som absolut vill ut igen.

Att utmana komfortzonen
Att få vara ute på sin första topptur under dessa förhållanden var värdefullt. Nu vet jag hur jag fungerar, fick praktisera våra kunskaper inom hypotermi och risktänkande. Var helt klart utanför komfortzonen. Känslan efteråt gör att jag vet att den växte och jag ser som sagt fram emot nästa tillfälle. Kul!

Riktar ett varmt tack till Ola, Carl, Magnus och alla andra i Haglöfs Adventure Academy!

Kommentar? Feed-back? Dela med dig!

%d bloggare gillar detta: